Av og til er det deilig å slippe å lage alt fra bunnen av. Og da kan det smake med en ferdigburger som denne fra Vinje slakteri i Vest-Telemark. Og trygt er det å vite at de er laget med kjøtt fra den utrydningstruede rasen Telermarkfe. Rundt 300 dyr er det igjen av denne flotte rasen, som også er en av Europas eldste. Man lar ikke være å bevare en rase fordi den ikke kan konkurrere om kjøtt og melkevolum! Man må også bevare dyret for historiens del! Som landskapspleier er Telemarkskua unik, og både melk og kjøtt har svært gode kvaliteter.
På Bjørge gard i Seljord trives Telemarksfeet godt. Dette er trivelige, litt kortvokste dyr som hver dag hjelper bonden med å holde krattskogen nede. De skulle bare mangle at vi ikke skulle ta vare på den. Langsiktig tenking er slett ikke så dumt av og til. Les hele artikkelen om Telemarkskua og Bjørge gard her
Den selvplukkede og tørkede steinsoppen er nettopp ferdig oppbløtt, og skåret i terninger. Her ligger den i kjelen med litt jomfruolje.Godt med bredbladet italiensk persille er finhakket og lagt i. Rør litt rundt under lett oppvarming.Rør i sæterrømme eller creme fraiche, og varm sakte opp under omrøring. La det holde seg varmt, og krydre med litt salt og pepper.Et annet godt tilbehør er kålstuing, her brukte vi ferdigkokt fersk, som du får kjøpt i pose fra grønnsaksdisken på Meny eller Spar. Vi smaksetter den med revet muskatnøtt og en ss smør. Og den er faktisk veldig god.Så er det å steke de deilige Vinjeburgerne akkurat slik du liker dem, her stekt i litt god olivenolje, men bruk gjerne smør hvis du foretrekker det.
Vinjeburger med steinsoppstuing og kålstuing. Ingredienser: 2 burgere til hver tørket steinsopp (fåes også kjøpt) sæterrømme eller creme fraiche ferdiglaget kålstuing mandelpoteter og bladpersille olivenolje og smør revet muskatnøtt Slik gjør du:
Bløt opp steinsoppen i kokende vann, og la stå 10 minutter. Skjær i små biter. Varm opp i olivenolje, tilsett persillen, så rømmen. La småputre litt. Salte og pepre lett.
Varm opp den ferdiglagde kålstuingen, og smaksett med muskatnøtt og en skje smør. Stek burgerne slik du liker dem selv. Server med kokte mandelpoteter med skall. VEL BEKOMME!
Ikke se på utseendet, eller størrelsen på disse aspargesene, det er ikke den det kommer an på. Vi har nettopp fornyet aspargesbedet for 4. gang. Det vil si at vi har hatt aspages i 43 år. Disse er 3 år gamle.
Når solen slipper til på de hvite aspargesene etterhvert som de kommer opp av bakken, oppbygges klorofyll, og aspargesen blir grønn, smakfull og vitaminrik. Skinnet er løvtynt og skal IKKE fjernes. Da er både smak, vitaminer, og mineralerstoffer borte. Og hva i all verden er da vitsen? Aspargesen er jo ødelagt. Dersom det er for å skjule noe på dårlig asparges, ta imot dette rådet: Ikke server den aspargesen!
Hvit og grønn asparges fra egen hage: de grønne er uskrellet, de hvite er skrellet. 1-2 minutter koking for de grønne, 5-7 for de hvite. Så er de «pattet» av med tørkepapir for å holde på jomfruoljen (saltet og pepre litt) som du dypper dem i. Tilslutt vender du dem i litt revet parmesan, eller strør litt over. Fingermat som krever skyllebolle!
Selv om opprinnelsen er noe uklar har Asparagus officinalis vært dyrket i flere tusen år. Det eldste maleriet av planten finnes i Pompei og er fra år 10 før Kristus. Men allerede 500 år tidligere anvendte man asparges som legeplante i Kina, Persia og Grekenland. Og år 300 f.k. ble den et vanlig næringsmiddel. Frem til da hadde agurken vært hovednæringsmiddelet for den enkle borger, som for Pytagoras og Sokrates. 140 år senere skrev den romerske konsul Cato den eldre dyrkingsanvisning for asparges. Og omkring Kristi fødsel ble den første kjente aspargesoppskriften skrevet ned av kokebokforfatteren Apicius. Få planter har vært elsket og omskrevet gjennom tidene som «kongen blant grønnsaker». Den grønne er viktigst som ernæringskilde gjennom det større innholdet av mineralstoffer som kalsium, jern, fosfor, natrium og vitaminene A – B1 – B2 og C. Og det skreller man altså ikke bort! Det er lov å bruke hodet, og jeg mener ikke aspargeshodet.
Skalldyrmix med aspargesbiter
Her er det du trenger: sjalottløk, aspargesbiter og topper, opptinet skalldyrmix, et par hvitløkfedd, jomfruolje, hvitvin og finhakket persille.Skalldyrmixen får koke litt på grillen sammen med løken, hvitløken, oljen og vinen. Persillen drysser du over og blander i helt til slutt.Aspargesen er skåret i biter på skrå opp til aspargestoppene. Så i lettsaltet vann og en ts sukker til bitene blir grønne (ca 1 minutt). Aspargestoppene får et halvt minutt!
Ingredienser: sjømatmix fra pose, frossen noen asparges jomfruolje hvitvin sjalottløk hvitløkfedd finhakket persille, helst bredbladet
baguette Slik gjør du:
Tin sjømatmixen i kjøleskap, og la den renne av på kjøkkenpapir. Varm opp oljen, løken og hvitløken. Ha i vinen og kok inn litt. Legg i sjømatmixen og småkok et par tre minutter under forsiktig omrøring. Bland i persillen tilslutt.
Kok aspargesen som beskrevet ovenfor. Legg opp som på bildet, drypp over av din beste olivnolje. Server med nystekt baguette til å dyppe i kraften og oljen. En Grüner Veltliner går godt til denne retten. BUON APETITTO!
Først blir aspargesen fiolett. Så skifter fargen sakte til grønn utover dagen. Og når den har fått nok sol er den blitt helt grønn. Da er tiden inne for å brekke den av nederst. og akkurat da er den best, og klar for en enkel og smakfull tilberdning.
Når et aspargesskudd bryter jordoverflaten og solen slipper til, bygges det opp klorofyll, og aspargesen blir etterhvert grønn. Den blir samtidig tilført Vitamin A – B1 – B2 og C. Solen gir oss aspargesens vitaminer, kan man kanskje si. Hvit asparges derimot er uten disse viktige vitaminene. Kjendiskokken Hellstrøm, hans kollegger og avleggere, fjerner disse vitaminene ved å skrelle den grønne aspargesen. Hellstrøm tar den helt ut; han skreller den fra topp til bunn. Han vil ha den hvit igjen!
En fin måte å koke grønn asparges på; legg dem i kjelen med aspargestoppene over vannet, de skal bare dampes lett. Når fargen er gått over fra lys til mørkegrønn er de ferdige. Grønn asparges kan også spises helt rå.
I mine 5 tyske bøker om asparges står det ingenting om denne måten å skrelle asparges på. Den nederste tredjedelen kan man selvfølgelig skrelle, når den nederste tredjedelen ikke har fått sollys. Dvs. når man har stukket aspargesen litt på skrå ned i bakken, for da vil det nederste være en blanding av hvitt og fiolett i farge. Dersom aspargesen derimot er skåret slik den bør skjæres, eller aller helst er brukket, vil fargen være grønn hele veien. Altså full av vitaminer.
Slik skal grønn asparges selges. bildet er fra grønnsakstorget i Lugano i Sveits for mange år siden. Her trengs det stort sett bare å skjæres av en centimeter eller to nederst, og så rett i kjelen etter skylling.
Slik gjør de seriøse aspargesprodusentene det, de selger grønn asparges, ingen bør tjene penger på avskjær! Aspargesen blir levert helt grønn fra topp til tå. Og da skal du lete lenge før du finner en trenet en. Dersom den er oppbevart riktig før og etter salg kan man være svært så trygg på å tygge i seg en smakfull asparges, fast og fin i konsistens, og full av vitaminer.
Her er asparges fra hagen servert med en utrørt blanding av jomfuolje og balsamico. De hvitiolette er skrellet slik de skal, de grønne, bortsett fra den store er ikke skrellet. På akkurat den valgte jeg å ta med også litt av det hvite. Trevler var det ikke på noen av dem.
Dette sier det danske matbladet Gastro i Mainummeret 2015: «De grønne asparges skal ikke skrælles, men den nederste træede delen af «dyret» kasseres. Grønne asparges tilberedes, til de er al dente, med bid, eller de spises rå.»
Hellstrøm «Asparges skal skrelles uansett om de er grønne eller hvite», sier han. Og så skreller han bort det meste fra topp til bunn. Aspargesen er så og si hvit igjen. Selv hadde jeg da brukt hvit asparges.
Slik sier han det i et intervju i DN2: – Hvis du får asparges som ikke er ordentlig skrellet på restaurant, tyder det på manglende kunnskap. Det er jeg helt enig i; når det gjelder hvit asparges.
«I vår restaurant skreller vi ikke den grønne aspargesen, vi vil at du som gjest skal få gleden av den fantastiske smaken, og de viktige vitaminene nettopp den grønne aspargesen gir deg. Vi brekker av all grønn asparges og trimmer bruddstedet med kniv etterpå. Finner du trevler i en av våre grønne aspargeser får du selvfølgelig en ny.»
Dette hadde stått i menyen i min restaurant, dersom jeg hadde vært restauratør. Da jeg utviklet og skrev menyen til Bø´s første restaurant i 1985-86, inneholdt den et vell av informasjon om råvarene og maten. Mye var jo nye råvarer og produkter.
Slik jeg tolker det sverger Hellstrøm til fransk asparges. Grønn fransk asparges ligger godt tilbake for grønn norsk asparges i smak og kvalitet, er min mening etter å ha dyrket asparges i mer enn 40 år, 80 planter på det meste. Noe erfaring opparbeider man seg jo. Og jeg har spist og tilberedt asparges i leide leiligheter både i Frankrike, Danmark, Italia, Tyskland og Sveits de siste 40 årene. Ingen slår de norske!
Her «hvitgrønne» asparges fra hagen, brakt med til Skagen i Danmark. Og skrellet! Fordi vi skulle være en uke, måtte vi høste det som var klart og halvklart fra vår egen hage.
Hvit kontra grønn
Johan Rottenhöfer, Kong Maximillian den II av Bayerns kjøkkensjef skrev i sin kokebok fra 1866:
«De grønne er best, og de tynne er best, ikke de tykke. De tykke bedrar øyet, men ikke tungen. Kanskje finner man denne uttalelsen ikke riktig, -men man kan overbevise seg selv ved samtidig å prøve middelstykke og tykke, grønne og hvite»
En smakfull og enkel måte å servere asparges på. Nykokte hvite og grønne, olje/krydderblanding, parmesan, og en skyllebolle. Aspargesen får dryppe av på servietten, da trekker de til seg oljeblandingen. Livet er herlig!
Den store kjøkkensjefen Alfred Walterspiel fra Hotel Vier Jahreszeiten i München, (som sommeren 1909 hadde ansvaret for kjøkkenet på Grand Hotel i Christiania) skriver i sin selvbiografiske kokebok fra 1948:
«Jeg strør litt salt over skuddspissene på den ikke alt for kokte aspargesen. Så en anelse pepper fra kvern, to spiseskjeer olivenolje og en liten skje hvitvinsedikk. Tilslutt beveger jeg tallerkenen slik at hoden bader seg i denne pikante sausen. Jeg foretrekker å spise dem varme, men de kan også serveres kalde»
Hellstrøm må selvfølgelig gjøre akkurat hva han vil med akkurat det han vil, det skulle bare mangle, gjerne skrelle gressløken for min del! Han mener jo også at scampi er navnet på oppdrettsrekene penaeus monodon og penaeus vannamei, han uttaler dette italienske navnet på norsk sjøkreps til og med på amerikansk. Det må han også gjerne mene, og gjøre. MEN DET ER FEIL!
Men selvfølgelig; er man kjendis så er man kjendis, og det er jo da man virkelig har gjennomslagskraft i pressen. Veldig amerikansk.
Et slikt utvalg er det nok mange år til du vil se i Norge, hvis noengang. Så er vel egentlig spørsmålet hvorfor? Er vi ikke klar for mer sjømat, holder det med 7-8 slag i fiskedisken. Litt rart, for når vi er i «syden» fråtser vi i skalldyr og blekksprut, og vi ser ut til å like det. Vi tilberedte ferdig kokt octopus sist vi var i Spania. Finnes ikke i Norge, bortsett fra når noen får den som bifangst, får sjokk, og kaster den ut igjen! Svært så synd, for dette er DEILIG sjømat! Vi kan ikke bare spise oppdrettslaks.
Foto: www.weheartdiving.com
Slik ser octopus ut, denne deilig blekkspruten med det faste fine kjøttet som egentlig trenger endel arbeid først: banking med tre eller gummihammer, eller å bli slått mot steienene som fiskerne gjør. Eller langtidskoking. Bedre er det da når du kan få den fersk og ferdigkokt.
Løk, hvitløk, olivenolje, hvitvin og persille er hovedingrediensene i pastaretten. Og pasta selvfølgelig. Og svært så enkelt å tillage.
Slik ser den ferdigkokte octopusen ut. Vi laget den til på to måter; som en deilig forrett, og som en pastarett med masse god olje, hvitvin, persille osv. Til forretten stekte vi bare den ferdige octopusen et par-tre minutter til den var varm varm og god. Så ble den servert med aioli, sitron, litt baguette og et glass musserende (cava). Enkelt og godt.
Løk og hvitløk er surret i jomfruolje, så tilsettes vinen og blekkspruten. Tilslutt blandes finhakket persille i retten.
Pastaretten er ferdig og klar for å tilsettes deilig nykokt pasta.
Slik ble forretten, enklere kan det ikke gjøres. Noen dråper sitron over den halvvarme octopusen, eller et lite dypp i aiolien. Så litt baguette, og tilslutt en liten cavaskål!
Ocopus som forrett og hovedrett
Ingredienser: octopus i biter, ferdigkokt løk, finhakket hvitløk finhakket jomfruolje hvitvin persille sitron i båter baguette din favorittpasta, gjerne linguine Slik gjør du:
Følg teksten under bildene over, det er den letteste måten for å få disse to smakfulle rettene slik de bør være. Improviser gjerne litt.
Pastaretten ble heller ikke vond. Baguette til å suge til seg den deilige sugoen, og hvitvin til å leske strupen med. Kan man bedre ha det!
Ferdigformede kjøttboller, olivenolje til steking, og en god BBQ-saus til pensling er det du trenger. Resten går av seg selv.
Av og til lurer man på hva man skal ha til middag. Da er det egentlig greit med en pakke kjøttdeig eller to i fryseren, for kjøttdeig kan du jo bruke til ganske mye godt. Små faste, grillede kjøttboller for eksempel! I Middelhavslandene får du ofte denne typen kjøttboller, gjerne laget med lammekjøtt eller i blanding med annet kjøtt. Våre blir da med en blanding av storfe og gris.
Bland sammen en god farse tilsatt litt sjalottløk og hvitløk, la den hvile litt i kjøleskapet, og form bollene. Bollene er formet, og klare for grillen. Det at dette går forholdsvis raskt, betyr ikke at det ikke er godt. All mat trenger litt kjærlighet fra den som lager den, og blandet med en god porsjon ferske råvarer ble det slett ikke så verst.
KJØTTBOLLER MED BBQ-SAUS
Dette var en på sparket-middag. Derfor ble det kjøttdeig fra fryseren, og ferdigkjøpt ratatouille. Her er bollene nettopp penslet med BBQ-sausen.
Ingredienser: 400 gr kjøttdeig 1 egg 1 stor sjalottløk, finhakket
2 hvitløkfedd, presset 1 ts fersk ingefær, revet salt og pepper olivenolje Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene med hånden, gjerne med kjøkkenhanske. Form små boller med spiseskje. Grill på smurt grill 5-6 minutter. Pensle med BBQ-saus underveis. Server med baguette, resten av BBQ-sausen og som vi gjorde; med en ferdigkjøpt, men god ratatouille.
Barbecuesaus: Ingredienser:
1 dl. Heinz tomatketchup 1 teskje sukker 2 knuste hvitløkfedd 2 teskjeer Worchestershire-saus Slik gjør du: Bland alt godt, pensle kjøttbollene på slutten av grillingen, og dypp biter av bollene i den mens du spiser. En enkel og svært smakfull saus.
En blandingssalat uten noen form for dressing er deilig, friskt og godt.
Dypp kjøttbollene (og baguette) i sausen, og kos deg med et kjølig glass hvit- eller rosévin.
Her ligger fine fileter av Alaska pollock klare for tilberedning i utegrillen. Med gode råvarer ble dette en deilig fiskerett.
Jeg har alltid vært glad i å prøve nye råvarer, uansett om de kommer ferske eller dypfryste, bare de er gode. Idag prøver vi oss på fileter av Alaska pollock, eller Theragra Chalcogramma som den heter på latinsk. Skjønt man idag mener at den må få tilbake sitt opprinnelige latinske navn Gadus chalcogrammus fra 1814, fordi den er nærmere i slekt med den atlantiske pollocken, og den norske lyren, enn tidligere antatt. Men vi forholder oss til det vanligste navnet Alaska pollock.
Og slik ser Alaska pollock ut. En fisk i torskefamilien, som er i nær slekt med vår egen lyr. Foto: www.youngsseafood.co.uk
Det er den norske importøren Norice Seafood, som holder til på Gvarv i Telemark, som importerer den, og ellers selger fisk og andre sjømatprodukter til grossister og fiskeforedlingsindustrien i Norge. Klippfisk er blant produktene, også gryteklar. Spennende å prøve, men det får bli en annen gang.
Filetene av pollock egner seg ypperlig til fish and chips, noe de også brukes til i stor utstrekning. Dessverre svindles det endel med dette, blant annet i UK; de selger fisken som torsk, mens det kan være både kolje, hvitting og pollock du får servert. Helt unødvendig, pollocken er god nok i seg selv. Det er prisen det går på, og den bør settes i forhold til hva du spiser, ikke ved å spekulere i et dyrere produkts navn.
Bunnen er overhelt et lag med italiensk jomfruolje, og sjalottløk er lagt i. Så får dette surre litt før du legger i de tinede filetene og drysser over finhakket fersk rosmarin. Etter en stund snur du filetene forsiktig, heller over hvitvinen, og drysser over finhakket bladpersille. Løft en av fiskefiletene under midten med en stekespade for å se om de skiver seg. Gjør de det er de så og si ferdige til bordet. Saftige og gode ble de.Vi smaksatte creme fraiche med finhakket italiensk ansjos og små rå aspargesbiter fra hagen, og blandet det godt sammen. Dette fyllte vi i de halverte og uthulede slangeagurkene.
alaska pollock i utegrillen
Ingredienser (2 personer) 5-6 pollockfileter olivenolje hvitvin creme fraiche 1 slangeagurk italienske ansjosfileter sjalottløk
bladpersille, finhakket rosmarin
kirsebærtomater til pynt 2 asparges i biter store kapers til pynt poteter, kokt i biter Slik gjør du:
Tin fiskefiletene i kjøleskap, og på kjøkkenbenken de siste minuttene. «Pat» tørre med kjøkkenpapir. Varm opp olivenolje med sjalottløk i et egnet ildfast fat som på bildet over. Følg anvisningen under bildet av fisken (over). Underveis bruker du en skje til å helle den gode kraften med hvitvinen over fisken. Når fisken skiver seg lett kan du servere den. En deilig fiskerett servert på verandaen, saftig og på ingen måte tørr. Men du må følge med underveis, for mye kokt gjør fisk tørr.
Agurken deler du i to på langs, og huler ut nesten til hver ende. Så blander du creme fraiche (eller sæterrømme) med aspargesbiter og finhakket italienk ansjos. Tilslutt fyller du dette i agurkene, og legger opp som på bildet over, med kokte poteter. VEL BEKOMME!
Små og store sepia er akkurat tinet, og klare til å gi oss bordets gleder. Lett å tilberede, lett og godt å spise. De små kalles forresten sepiola.
Jeg slutter visst aldri å bli glad i blekksprut. Det er enkelt å lage til, det smaker deilig, og det er sunt. Også håper jeg mange flere får opp øynene for denne deilige maten. Rundt 800 forskjellige blekkspruttyper finnes det i verden, men vi spiser bare noen få av dem. Idag har vi valgt sepia, fordi disse er lettest å få tak i; octopus og akkar er det verre med. Men norsk blekksprut eksporteres kanskje? Vel, så får vi nøye oss med frosset vare fra innvandrerbutikken nedi gata!
For at de store sepiaene ikke skal krølle seg gjør du som på bildet; stikk en kniv inn i blekkspruten og bruk din sløveste eller dårligste kniv til å skjære snitt som på bildet. Tricks fra Jamie!
Med rundt 20% protein og ½ til 1% fett er ikke blekksprut akkurat en fettbombe! Og smaken kan minne om både hummer, reke eller kamskjell. Og det er jo ikke vondt!
Og mer tilbehør enn dette trengs ikke; sjalottløk, hvitløk, en halv agurk og noen kirsebærtomater. I tillegg til jomfruolje og litt Heinz tomatketchup.
Bruk en rustfri grillform som her, eller en aluminiumsbakke for grill. Varm opp løken i olivenoljen på laveste varme på grillen, følg med så oljen ikke begynner å ryke, temperaturen bør ikke over 210 grader.
Så legger du i blekksprutene som på bildet, og pensler utover tomatketchup etter at du har snudd de en gang. Snu også de andre. Blekkspruter som disse skal enten bare koke/steke i 5-10 minutter, eller 40 minutter. Alt i mellom gir seig, gummiaktig blekksprut. Så hvis du glemmer deg må de altså bare få koke videre. Kort koketid gir deilig, mørt resultat.
Sepia på grillen
Ingredienser: små Sepia, 4-5 til hver stor Sepia, en til hver kirsebærtomater en halv agurk sjalottløk i ringer noen hvitløksfedd i skiver jomfruolje Slik gjør du:
Tin blekkspruten dersom den er frosset. Skjær sniitt som på bildet over. Følg ellers forklaringen under bildene.
Legg opp som på bildet over. BUON APPETITO!
En ung og en eldre smørsopp, på den unge har ikke ringen sluppet seg fra hatten, på den eldre er den borte. Noe som også skjer.
Smørsoppen er kommet igjen. Vi henter frem artikkelen fra 2014. Er det sopptid så er det sopptid.
Slippery Jack heter smørsoppen på engelsk. Og det lever den opp til, for mer slippery enn denne skal du lete lenge etter. Så glatt er hattehuden, at du nesten ikke får den av når den er dekket av slimlaget den får i regnevær. Men det gjør ingenting, smørsoppen er like god for det. Faktisk en av våre beste blandingssopper.
Her er smørsoppen gjennomskåret. Den blir fort angrepet av mark, som du ser i et par av de bakre, så de beste er de unge.
Suillus luteus heter den på latin, og den hører til de få soppene hvor hatthuden skal flåes av. Ikke for det, du behøver ikke flå den av, den forringer ikke smaken, men ser ikke så delikat ut. Alle rørsopper med ring er spiselige.
Normalt er det seig kusopp som kommer slik på denne tiden. Men her hos oss er det tydeligvis smørsoppår i år, i store mengder som på bildet dukker smørsoppen opp i nærheten av huset vårt. På furumoene.
Smørsoppen likner på Lerkesopp, som også er en deilig blandingssopp, men den vokser alltid ved lærketrær, i motsetning til smørsoppen, som vokser på furumoer. Ringløs smørsopp, er også en god blandingssopp.
Denne smørsoppen er av de aller yngste, og ringen har enda ikke sluppet hatten, selv om den ser ut til å ha hatt besøk av en snegle. Det hvite under hatten faller av og legger seg som en ring rundt stilken. Etter en stund kan den som nevnt også forsvinne helt.På bildet øverst er hattehuden trukket nesten av. Det går egentlig lett når soppen er tørr, men kan være en prøvelse når huden er våt og slimete. Nederst er en finsmørsopp renset og klar for stekepannen. Ringen og det brune nederst på silken er skrapt fint av, og ser delikat ut, alt kan spises.
Som ung er smørsoppen regnet som en delikatesse stekt. Den egner seg ikke særlig til koking, det gulhvite myke kjøttet i hatten får litt for bløt konsistens da. Som blandingssopp (skogsoppblanding) er den deilig. Den egner seg heller ikke til tørking.
Her en god blanding som Per Arntzen, naboen vår var innom med, pluss et par små steinsopp vi selv hadde plukket. Her ser du smørsopp, steinsopp, en enslig kantarell, og fåresopp. En deilig blanding. Så er stekepannen neste.Etter steking med litt løk og hvitløk, og noen spiseskjeer sæterrømme, får du en deilig, litt syrlig skogsoppstuing som passer til både kjøtt og fisk.
Andebryst med skogsoppstuing og tagliatelle
Ingredienser: (2 personer, doble hvis 4) 1 andebryst skogsopp tagliatelle olivenolje og smør løk og hvitløk, finhakket sæterrømme Slik gjør du:
Rens soppen ved å børste av, evt finrense med en skarp kniv. Skjær i mindre biter. Stek løk og hvitløk blank i en stekepanne, i olivenolje og smør. Ha i soppen og stek på middels varme noen minutter. Sæterrømmen blander du i rett før servering. Vil du enda mer skogssmak knuser du et par enerbær og drysser over.
Skjær snitt i andebrystet, krydre med salt og pepper fra kvern, og stek det med skinnsiden ned på sterk varme. Snu det og stek videre slik du liker det, på middels varme.
Kok tagliatelle. Servèr som på bildet, med litt av det gode andefettet over pastaen.
Egentlig er dette en oppskrift på gjeddepølse, men den går like godt til fiskegrateng, og med vanlige fiskefileter. Her er det brukt Alaska Pollock, som importeres direkte fra fangstbåten av NorIce på Gvarv i Telemark. Nesten som lyr er disse filetene; faste, fine og singelfrosne innpakket i matfolie, en og en. Jeg har alltid likt å prøve nye råvarer, og disse er noe av det bedre hva gjelder fisk. Importert ja, men når utvalget er så dårlig som det er i sjømatlandet Norge, er dette et meget godt alternativ. Og oppskriften er ikke som 10-kroners i butikken! Dette er luksus på hjemmebane.
Fiskefileter, egg, smør, creme fraiche, revet muskatnøtt og litt chilipulver, er det du trenger. Pluss litt mel.Fiskefileten er kjørt til en fin masse i kjøkkenmaskinen. Så er det klart for en ny omgang sammen med de andre ingrediensene.
Luksusfiskegrateng
Ingredienser: 1 kilo fiskefilet 8 egg 6 dl. creme fraiche Salt og pepper
4 ss hvetemel 4 klyper cayennepepper 125 gram meierismør litt revet muskatnøtt
1/2 ts chilipulver Slik gjør du:
Kjør fiskekjøttet til en fin masse i hurtigmikser. Ha i egg, creme fraiche, salt, pepper, chilipulver og muskatnøtt. Tilsett 4 ss mel, og romtemperert smør i små klatter. Kjør til blandingen blir glatt. La stå tildekket i kjøleskap i 12 timer. Fyll en ildfast form, og følg ellers teksten under bildene.
Resten av ingrediensene untatt smøret er lagt i, klare for å bli blandet med fisken. Kniven er tatt ut og en blandekniv i plast er satt inn.Tilslutt slippes små biter av det romtempererte smøret i, mens du kjører på en ikke for høy hastighet.Fiskegratengen har fått steke en halvtimes tid, og revet ost er lagt på toppen. Bruk ordentlig ost, ikke noen av disse jukseproduktene som du kan finne i butikken.Ferdigstekt. Sprø og fin på det meste av toppen, saftig og god inni. Vi lagde to versjoner, fordi vi spiste den i to omganger, med to dagers mellomrom. Her har vi hentet squashblomster i hagen (sammen med et par gule, runde squash). Og kjøpt en pakke brokkolispirer fra Hoppestad gård i Skien.Den gule squashen i skiver får steke seg brune sammen med et par delte, ferske hvitløksfedd.Brokkolispirene stekes kort i litt meierismør og saltes lett. Det gir en deilig smørsmak til spirene.Og slik ble den ene serveringen lagt opp. Dillsaus laget på fiskebuljong, innkokt fløte, og dill. Og lagt opp med en squashblomst, squashen og hvitløken, og brokkolispirene.Til den andre brukte vi litt nyplukket kantarell, og noen hvitløkkløfter. surret i jomfruolje, og saltet og pepret lett. Og dillsaus.Og slik la vi den opp; med råskrelte mandelpoteter, dillsaus, sopp og hvitløk. Egentlig veldig godt
Slik ser nyplukket traktkantarell ut. Sjelden angrepet av mark, og lett å stelle.
Det er ikke bare i Antibes kantarellen er kommet (det uthevede bildet over). Nå er de her også. Vanlig kantarell er allerede kommet, de andre har sesong nå. Kantarellene er nær beslektet med trompetsoppene, og den som minner mest om disse er traktkantarellen. Og både gul trompetkantarell og sort trompetsopp er deilige matsopper. Mange kaller forresten den gule for gul trompetsopp, og det er jo også helt greit. Traktkantarellen er ganske vanlig, gul trompetkantarell litt mindre vanlig, og sort trompetsopp mer uvanlig.
TRAKTKANTARELL, CANTHARELLUS TUBAEFORMIS
Tubeaformis = trompetformet, og slik ser jo både den og de andre to egentlig ut. Den kalles også for høstkantarell, og vokser i store grupper senhøstes. Du finneer den i mose og blåbærlyng, gjerne der det er litt fuktig.
Traktkantarellen er slett ikke lett å få øye på, den ligner på visne blader. Men har du først sett èn, kan du være ganske sikker på å finne mange fler.
Disse traktkantarellene ble tørket ifjor, og er enda knusktørre og fine til en ny vintersesong. Slik har du kantareller hele året.
De er ypperlige å tørke for vinterforsyning, enten i tørkeapparat, i stekeovnene, eller tredd på snorer og hengt opp på et tørt sted. De er også topp sopp i supper, sauser, gryteretter og stekt, både som fersk og tørket.
GUL TROMPETKANTARELL, CANTHARELLUS XANTHOPUS = GUL FOT.
En nydelig sopp, som kjennetegnes av den sterkt gule stilken. Den er årviss, og takknemlig å plukke.
Den gule trompetkantarellen vokser i grupper blant mose i fuktig granskog. Vårt plukkested fant Roger, svigersønnen vår. Og der har vi årvisst plukket den. Den ligger helt inntil et bekkeleie, i grønn fin mose. Den angripes sjelden av larver eller mark.
Gul trompetkantarell servert med stekt andelår fra Holte gård i Drangedal. En ren nytelse! Det gode andefettet matcher soppen på en smakfull måte.
En flott matsopp, som er deilig stekt til fisk, skalldyr eller kjøtt, eller som en egen liten rett.
SORT TROMPETSOPP CRATERELLUS CORNUCOPIOIDES = LIK ET OVERFLØDIGHETSHORN
Sort trompetsopp er nok den beste av disse tre typene, og også den mest sjeldne. Aller best er den stekt rett etter at du har kommet hjem fra soppturen.
Den sorte trompetsoppen er en nær slektning av kantarellene, også den ypperlig å tørke. Det beste er nok allikevel å steke den nyplukket. Den vokser i fuktig løvskog, gjerne på åpne lyse steder, men er ikke en vanlig og enkel sopp å finne. Vår sopp fant naboen, tidligere kjøkkensjef Per Arntzen.
Og her stekes vanlig kantarell, gul trompetkantarell, og sort trompetsopp sammen. Et deilig trekløver med smak av skog og mark. Tilsett gjerne litt fløte tilslutt, Og kvern over litt sort pepper.
Vi får den hit til oss, og spiser den sammen. Men iår ser det ut som det er slutt sier Per; det har vært trehogst i området, og det er et dårlig tegn.
Trompetsoppen angripes også sjelden av larver. Skjær vekk den nederste delen av stilken, den er ikke så god.
Her er traktkantarell servert til flotte kamskjell med kirsebærtomater, persille surret i olivenolje, og en enslig vanlig kantarell.
KYLLINGBRYST I TRAKTKANTARELLSAUS
Egentlig er oppskriften med morkler, og fra Provence, men morkler er det jo vanskelig å få tak i. Og morkler skal man være kjent med for å plukke! Hermetiske på glass er jo et alternativ. Vi har brukt tørket oppbløtt traktkantarell. Og godt ble også det.
Her er det du trenger; tørket, oppbløtt traktkantarell, purreløk, sjalottløk, hvitvin, olivenolje, smør og hvetemel.Det meste er lagt i, og blandingen får småputre litt før vinen, og senere fløten has i. Kyllingbrystene holdes varme i mellomtiden. Litt hvile er jo godt for dem.Dette smakte faktisk nydelig! Noen kaller smør og fløte en litt lettvint måte å få en rett god på, men det blåser vi i. Mat SKAL jo være godt.
Ingredienser: 4 kyllingbryst 2 spsk olivenolje salt og pepper 2 spsk smør 1 stor eller 2 små sjalottløk 1 purre 100 gram tørket, oppbløtt traktkantarell, alternativt hermetiske morkler 1,5 dl. hvitvin 5 spsk fløte Slik gjør du:
Stek kyllingbrystene lysebrune i oljen. Salte og pepre. Hold dem varme.
Smelt smøret, legg i sjalottløken og purren i skiver/ringer. Legg også i soppen. La dette småputre 5-8 minutter, før du heller over vinen. Kok noen minutter til og krydre med salt og pepper. Tilslutt har du i fløten, og koker inn 1-2 minutter. Legg opp og servèr. En god musserende hvitvin går godt til denne. Vi brukte en deilig Cremant de Alsace.
Enkle ingredienser, uhyre smakfullt resultat; San Marzanotomater (eller kirsebær eller bifftomater), løk, hvitløk, jomfruolje, + din beste jomfruolje, salt, litt sukker og litt chilipulver. Og selvfølglig basilikum.
Pappa al pomodoro var tidligere en flott måte å bruke det man hadde på, når pengene ikke alltid strakk til. I Toscana! For dette er en toscansk fattigmannrett, som idag serveres på de fineste restauranter. En rett med sitt utspring i å bruke det man hadde selv; noen tomater, løk og hvitløk, hjemmebakt usaltet toscansk brød, og litt til. Og at den også serveres på de fineste restauranter har selvfølgelig med at dette er en utrolig smakfull rett; servert mer som en grøt eller en tykk suppe.
San Marzano eller kirsebærtomater, begge to går bra. På grunn av kjøttfullheten og ikke så mye saft og småfrø er San Marzano og andre plommetomater de som brukes mest i kjøkkenet til sauser og nedlagt. Og i denne retten var de deilige.
Egentlig er det flere måter å lage denne på, men basisoppskriften er alltid den samme. Og det er alltid én oppskrift som mener å være den rette. Usaltet toscansk brød og toscanske tomater mener mange er det aller viktigste, men her hjemme får også vi bruke det vi har. Selv hadde vi akkurat høstet inn de siste San Marzanotomatene fra drivhuset, så de ble det!
Løken og hvitløken skjærer du smått, som på bildet. I Pappa al pomodoro må absolutt ikke disse to ingrediensene mangle. Da mangler noe av det vesentligste.Skjær tomatene opp i biter som på bildet, og skjær vekk de grønne «trekantene», (til høyre øverst.) Basilikumen var de siste restene fra drivhuset, så litt finere kunne nok de vært!
Først lar du løken og hvitløken putre blank i olivenoljen. Så har du i tomatene, basilikum, salt, litt sukker og en knivsodd chilipulver. Dette får småkoke 8 til 10 minutter.
Skjær den beste loffen du får tak i, i terninger som på bildet. Med skorpe!Så har du brødet i kjelen og stamper med vispen. Bland og stamp godt, massen skal være homogen. La småkoke 10 minutter til. Noen bruker litt kraft for å få retten mer som suppe. Det gjorde ikke vi.Slik ser den ferdige pappa al pomodoro ut. Vi serverte den med noen fine olje og smørstekte fiskefileter. Og det var det!
Pappa al pomodoro
Når du serverer denne deilige retten drypper du over din fineste olivenolje tilslutt, river over litt parmesan, og pynter med et basilikumblad. Vi stekte noen fine fiskefileter som tilbehør. Eller var det omvendt?
Ingredienser: tomater, gjerne plomme eller kirsebær, fra boks går også greit basilikum til retten, og til pynt løk og hvitløk salt og litt sukker 3 skiver av beste loff, eller usaltet hjemmebakt olivenolje til retten
parmesan din fineste olivenolje til drypping over den ferdige retten Slik gjør du:
Del opp tomatene i trekanter/firkanter. Skjær av de grønne stilkfestene. Del opp loffen, og følg ellers teksten under bildene over.
Gulleplet, eller pomi d’oro kalte man tomat i Italia. Fordi den var gul av farge, men også liten som et kirsebær da den ble brakt til Europa av Cortez, etter erobringen av Mexico. Og Peru skal være dens opprinnelsesland. Men kjært barn har som kjent mange navn, og både paradiseple og kjærlighetseple er navn som er brukt på denne grønnsaken som egentlig er en frukt. Idag alminnelig over hele verden. Beskrevet første gang i 1554 i Italia.
Det var den italienske legen Mathioli som ga den navnet pomi d’oro. I dag pomodoro, men også tomato på dialekt. Middelhavssolen og klimaet som var mildere enn Mexicos, ga tomaten den rødlige pigmenten. Allikevel tok det italienerne 200 år å utvikle nye store røde sorter, som i sin tur ble «eksportert» tilbake til den nye verden. Den tomaten vi kjenner i dag.
En frisk tomatsalat med sukkererter og små rødløk fra din egen hage er alltid godt om sommeren. Med friske basilikumblader og vinaigrette.
Til å begynne med brukte europeerne den bare som prydplante, og senere i salater. I dag er det italienske kjøkkenet utenkelig uten tomat, og ingen syd for Roma klarer seg lenge uten sin daglige porsjon. Tomatsausene som brukes hjemme er ofte en hushemmelighet, og har du en gang smakt en slik saus lagd på plommetomaten San Marzano, ja da kommer til og med solmodne tomater fra egen hage til kort. Ikke noe sted smaker tomater som i Italia.
Gule, modne og umodne pæretomater. Egentlig er dette en frukt, men idag lar vi den gå under betegnelsen grønnsaker. Disse er små som kirsebærtomater, og litt melne.
Tomat, eller lysopersicum esculentum som den heter på latin er egentlig en frukt. Det atzekiske ordet tomatl betyr da også frukt. Og denne anvendelige grønnsaken, som vi jo kaller den hos oss, finnes både som rød, gul, oval, rund, liten og stor. De runde som vanligvis dyrkes for salg i drivhus her hjemme, er så absolutt gode, men ikke som dine egendyrkede. Aromaen får ikke utvikle seg skikkelig i kunstig lys. Men det går fint an å legge noen i vinduet eller på verandaen for ettermodning.
Bifftomaten kan også ha et mer «rufsete» utseende, som om de er satt samman av fir deler. Disse var runde og fine. Og store!
Bifftomatene passer ypperlig til salater og som fylte tomater.
Kirsebærtomater i drivhuset på Borgja gård i Bø. Deilige, søte små tomater.
Kirsebærtomatene er best der hvor utseendet teller mest. De er aromatiske med en søtlig smak og med et tynt skinn. Plommetomatene er tørrstoffrike, og de beste til puré, ketchup eller nedlagt hermetisk, men akk så deilige til mozarella eller plukket solvarme fra busken og spist på stedet. De gule er dekorative sammen med de røde, men noe mildere enn de siste.
På slutten av sesongen kan det være vanskelig å få modnet alle tomatene. Da er de grønne ypperlige til syltetøy. Her er det grønne plommetomater som skal brukes. Den beste av disse heter San Marzano. Kjøttfulle, gode tomater som passer til hermetisering og sauser som modne.
Og de grønne kan gi et fantastisk syltetøy til kjøttkakene eller steken, og selvfølgelig sursyltede eller til pickles av forskjellige slag.
Tomaten er rik på Vitamin A, B, C og E og inneholder 93% vann, 1,4% fiber og 0,2% fett. I tillegg til litt kalcium, kalium, jern og en anelse selen. Fin slankekost altså! Og hører du til dem som tenker vitaminer, ja da dekker du dagsbehovet av C-vitamin med 300 gram av denne smakfulle grønnsakfrukten.
Tomatblomsten kan være som et lite kunstverk som vokser seg til store blødrøde tomater.
Dyrk dine egne på friland eller i drivhus.
Eller i potter og krukker på terrasse eller balkong. Den trenger næringsrik og fuktig jord, gjerne kompostjord med stallgjødsel. Eller 5 gr. fullgjødsel pr. plante pr. uke, dersom det er det du vil bruke!. En frilandsplante gir 1,5 til 2 kg. og i eget drivhus kan du glede deg over 3 kg hvis forholdene er gode. Tidligere sådde vi alltid tomatene selv, men i de siste årene har vi kjøpt ferdige planter. De blir vanligvis satt litt tilbake etter utplantingen, men kommer seg fort igjen. Har du drivhus passer det å så inne i februar, med 2,5 cm. avstand, og like dypt. Når frøbladene har utviklet seg planter du dem ut med 40 cm. avstand. Så vanner du godt og gjødsler som nevnt ovenfor. Og kanskje det viktigste, knip sideskuddene så fort de viser seg. De sitter i bladhjørnene, og tar næring fra planten. De må vekk! Så er det bare å vente til den første solvarme, blodrøde tomaten er klar til å fortæres på stedet.
Dine egne tomater blir deilige fra grillen. Litt god olivenolje, hvitløk og basilikum gjør seg godt under grillingen. Drypp også noen dråper olje over før du spiser dem, for smakens skyld!
En nytelse som er den beste lønn for strevet. Frilandstomatene planter du ut etter at frosten er borte i mai-juni, 45 cm. planteavstand holder. Og det er nok med 4 fruktstander. Knip av den femte og ta godt vare på de andre fire. Drivhusplantene kan du binde opp med snor og sno planten rundt tauet. Knip av når den stanger i taket. Og når du kniper av gjør du det to blader over siste klasen, både inne og ute.
Når du høster inn de røde etter behov skal du la dem ligge i vinduskarmen feks i en brødkurv. Ikke i kjøleskap, -under 15 grader forsvinner smaksemnene. Så kan du jo når sesongen nærmer seg slutten, høste inn de grønne og lage syltetøy etter Henriette Schønberg-Erkens oppskrift. Bedre tilbehør til kjøttkakene skal du lete lenge etter!
Soltørker tomatene selv
I Italia, og sikkert også i Spania og Frankrike, plukker de tomater til soltørking. De deler den i to tvers over og strør litt salt på snittflatene. Deretter legges de på et gitter i solen, og en til to dager senere er de ferdige. De som ikke blir oppbevart tørket, legges kanskje i olivenolje med noen sardeller eller ansjos, og litt oregano eller basilikum. Så er det bare å ta dem frem når en god pasta skal serveres. Eller sammen med litt brød og ost. Ledsaget av en passende vin. Men den må være passe kraftig, for den tørkede tomaten er full av smak som kan drepe sødmen i en god vin. I dag har vi jo et godt utvalg av tørkede tomater i butikken også, både nedlagt i olje og urter, og som tørre. Har du ikke prøvd dem, så gjør det. Iallfall hvis du er glad i det som smaker.
Og er du riktig glad i tomater, da lager du opp en durabelig ladning med ekte tomatsaus og fryser ned i porsjoner. Som med så mange andre frukter, bær og grønnsaker; hva er vel deiligere enn å oppleve sommerens og høstens smaker på kalde vinterdager!
Ikke mye slår tomatsyltetøy av grønne tomater til kjøttkakene. Disse er nettopp nedlagt. Om noen uker er de innskrumpet og smaker som konfekt, takket være sukkeret, bourbonvaniljen og eddiken.
Tomatsyltetøy av grønne tomater 1/2 kg. grønne tomater 1/2 kg. sukker 3/4 dl. eddik 3/4 dl. vann 1/4 stang bourbonvanilje Slik gjør du:
Tørk av tomatene, og kok dem i eddik og vann, halvt av hvert, til skinnet lett kan trekkes av.(ca. 5 min). Hell alt i et fat, og la stå til neste dag. Skinnet tas av, og tomatene deles i 2-4 deler etter størrelsen. Sukker, vann, eddik og vanilje koker til sirup, dvs til det er skummet og ganske klart. Tomatene koker så med i 4 minutter. Alt helles opp til neste dag, gies et oppkok, tomatene tas opp med hullslev – få saften godt fra -, og saften småkoker 1/2 time. Helles varm over tomatene som er lagt i krukker eller glass. Tilbindes dagen etter.
Tomat med mozarella og basilikum(Caprese heter det på italiensk) blir nesten så godt som i Italia med dine egne soldyrkede tomater. Helst skal det være ekte bøffelmozarella, og den finner du i butikken i dag.
Tomat med mozarella og basilikum
Fjern stilken og skjær et par store blodrøde, solvarme tomater i skiver på tvers. Legg ost og tomater i takstenmønster på et fat eller tallerken med et basilikumblad i mellom hver skive. Dryss over litt fingersalt og nykvernet pepper, og hell tilslutt noen gode dråper av din beste olivenolje over.
Tomatsalat med sukkererter og rødløk
Skjær tomater og rødløk i skiver, og sukkerertene i tre eller fire tvers over. Bland fint på et fat og klipp over basilikum(fra hagen eller innkjøpt plante). Sprinkle over litt salatdressing laget av olje og eddik, litt salt og noe nykvernet pepper. Er du glad i sitron kan du dryppe over fire fem dråper. Bland og server.
Lammecarre med langtidsbakte tomater. Ingredienser: 1 kg. lammecarre Olivenolje Salt og pepper 1 økologisk sitron 1 sjalottløk og 1 hvitløkkløft Rosmarin Slik gjør du:
Lag en marinade av olje, sitronsaften, litt revet sitronskall, salt og pepper, finhakket løk og hvitløk og et par rosmarinkvister. La kjøttet ligge i marinaden 3-4 timer. Brun kjøttet først, stek det deretter i stekeovnen 25-30 minutter avhengig av tykkelsen på kjøttet. La det så hvile et kvarter før det serveres, gjerne med noen kokte blomkålstilker og bønner som her. En god hjemmelaget potetpuré, eller råstekte poteter, smaker deilig ved siden av.
Langtidsbakte tomater (dette må du starte med om morgenen!) Ingredienser: 4 stilker med kirsebærtomater Olivenolje Salt og pepper Litt sukker Balsamicoeddik og en kvist av hver av timian og rosmarin Slik gjør du:
Skyll tomatene og legg dem i stekeskuffen på et bakepapir(stilkene skal være med). Drypp over olje, balsamico,salt, pepper og litt sukker. Legg urtekvistene over og bak tomatene i ovnen ved 90 grader 6-7 timer.
Basert på en avisartikkel i Varden, Telemark, i 1997.
Det var egentlig krabbe vi skulle ha denne kvelden. Men rett over veien hjemme, et lite stykke inn i skogen, sto det 3 fine steinsopp, så da ble det en liten forrett også. Og siden vi var klare med krabbene tok vi det enkleste, raskeste og kanskje det beste; steinsoppcarpaccio. For nettopp steinsopp er en av de få soppene du med god samvittighet kan spise rå. Og det gjorde vi!
Her fra en annen sopptur, hvor bildet viser soppen i fire stadier; før rensing, etter børsting og rensing, så et lite nærbilde, og til slutt en flott steinsopp overskåret.
Steinsopp i skiver, rå eller litt stekt
Når steinsoppen er så fin som denne er det ingen tvil om hva som bør gjøres; lag en deilig carpaccio eller stek skivene litt i jomfruolje. Drypp så over litt av din fineste olivenolje, kanskje noen korn fingersalt og kvernet pepper, sitrondråper, og tilslutt litt revet parmesan.
Her har carpaccioen også fått noen gode dråper balsamico, og som et lite tilbehør; tomaskiver og basilikum, akkurat høstet inn fra drivhuset. Kan man bedre ha det!
Krabbene er renset for paven, og gjort klare for bordet. Og sammen med litt god hjemmelaget aioli, sprø baguetteskiver, og god musserende ble dette en god liten aftensrett.
Bordet er enkelt dekket opp, så er det bare å nyte de fine råvarene.
Steinsoppcarpaccio
Ingredienser: steinsopp skåret i ikke for tykke skiver jomfruolivenolje noen sitrondråper litt kvernet pepper og litt salt parmesan til å rive over Slik gjør du:
Rens steinsoppen godt; børst av jord og annet, og skjær av så lite som mulig. Skjær soppen i like skiver. fordel utover tallerkenen. Drypp over olivenolje og sitron. Kvern over litt pepper og evt salt (parmesanen har kanskje nok salt for deg?). Riv tilslutt over parmesan, gjerne i tynne skiver. Og dersom du har en god balsamico; unn deg litt syrlig sødme fra den også. Da kan du gjerne sløyfe sitrondråpene. BUON APETITTO!
Bildet over er en print screen fra Google når du søker på scampi tails, eller sjøkrepshaler som det heter på norsk. Klikk deg inn og se hvor mange oppdrettsreker du finner. I Norge har oppdrettsrekebransjen nemlig tatt den norske sjøkrepsens italienske og engelske navn, og satt det på oppdrettsreker. 100% gjennomført. Som det eneste land i verden! Med Mattilsynets velsignelse. Og de igjen gir anbefaling om å bruke nøkkelhullmerket på oppdrettsrekene med navnet scampi. Jeg kan love deg èn ting; du finner ikke mange oppdrettsreker dersom du klikker deg inn på scampi tails!
Dette er SCAMPI, enten man liker det eller ikke. Det har aldri vært noe annet, og det kan aldri bli noe annet. Og det er en kreps, ikke en reke. Selv om Mattilsynet mener det aldri så mye. Litt seriøsitet må man forvente fra et statlig tilsyn, selv om denne norske matsvindelen har vart noen år!
The scampi way
Dersom du finner noen, er det meget stor sannsynlighet for at det står shrimp scampi når du sjekker siden. Og shrimp scampi er en måte å tilberede reker på: «på scampimåten», eller «the scampi way». Det betyr IKKE at scampi er en reke. (I USA fikk man ikke kjøpt scampi. Derfor denne retten med tigerreker)
Men, – det kan også være en bitte liten mulighet for at du finner en oppdrettsreke eller to. Takket være norske importører og produsenter av tigerreker. De som har gjennomført matsvindelen med rekene som gjennom årene har vært medansvarlige for at 40% av verdens Mangroveskog er borte. Ifølge WHO. Noe Norge kan være stolt av?
Dette er SCAMPI tails, eller sjøkrepshaler som det heter på norsk (Nephrops NORVEGICUS). Her gjort klare til en scampi tails rett. Hodet og klørne blir kokt inn til en god skalldyrkraft, bare halene skal brukes.
Nei, for Mangroveskogen gir vi blanke i, vi har nok med å bruke milliarder på regnskogen. Det er det som gir prestisje og status. Mangrovereker er noe vi spiser! PROVOSERT? Ja jeg også. Noe i overkant kanskje!
Den fantastiske, og flott beliggende restauranten Auberge de l’Ill, i den lille landsbyen Illhaeusern ikke langt fra den maleriske lille byen Ribeauville i franske Alsace. To ganger har vi vært innom, men bare til en kopp kaffe. Det var 4 måneders bestillingtid.
Haeberlins SCAMPI
Ethvert matinteressert menneske med gjennomsnittlig kunnskap om mat, vet idag at tigerreker er reker, og ikke scampi (norsk sjøkreps). En av verdens mest anerkjente, feirede, og seriøse kjøkkensjefer var Paul Haeberlin. Restauranten han og broren Jean-Pierre drev, Auberge d`lill, fikk 3 stjerner allerede i 1976, og har hatt det siden. Bare Paul Bocuse har hatt 3 stjerner lengre, to år lengre. Så er spørsmålet: Visste Paul Bocuse hva scampi var?
Her er en scanning fra den tyske kokeboken deres fra 1986:
Ja, det visste han så absolutt! Han visste at det mest kjente og brukte navnet på norsk sjøkreps var SCAMPI. Tilogmed i Frankrike. Derfor er scampi navnet som brukes i innholdsfortegnelsen over scampiretter i kokeboken deres. Boken er fra 1986, og omtrent samtidig begynte de useriøse norske importørene å sette sjøkrepsens navn på tigerrekene. Idag inbefatter svindelen, uten unntak, også matkjedene, og en samlet, i mine øyne useriøs kokkebransje. For dette er useriøst! Å ikke tørre å ta standpunkt er useriøst, og å ikke inrømme at de ikke har visst dette er useriøst. Svært useriøst! Men ikke unorsk dessverre!Og dersom de har visst det, hva er det da?
Scampihalene, eller sjøkrepshalene som vi sier, har fått fjernet skallet fra det pansrede ryggskallet, og er klart il videre bearbeiding.
Mattilsynets unfallenhet
I Desember 2015 fikk det norske statseide Mattilsynet tre svært enkle spørsmål fra meg:
1. Hva menes med scampi: Nephropos Norvegicus (norsk sjøkreps), eller reker i familiene Penaeus eller Aristaeidae, som innføres som oppdrettsreker? 2. Dersom man mener de to siste artene, hvilken kilde benyttet man for å fastslå bruken av navnet scampi, zoologisk eller vitenskapelig, på oppdrettsreker? 3. I ”Listen over aksepterte betegnelser i vedlegg II, skal benyttes” står ikke scampi oppført. Dvs; navnet scampi skal da ikke benyttes, ihht bestemmelsene. Hvorfor benyttes det da av Mattilsynet og myndighetene på oppdrettsreker?
Litt dill, estragon og persille gir denne retten en deilig smak. Sammen med usaltet smør. Scampiens fine, sarte smak beholdes allikevel. Men ikke bruk for mye urter!
Dette svaret kom tilbake fra Mattilsynet 6. Juli 2016, altså 6 måneder senere:
«Vi beklager sterkt at du ikke har fått svar før nå. Vi vil imidlertid informere om at vi ikke ser at vi kan prioritere å følge opp denne saken.»
Dette heter unfallenhet og ansvarsfraskrivelse, på gammelt, godt norsk.
Nøkkelhullmerket
Ikke nok med at Mattilsynet går god for svindelen, de anbefaler også nøkkelhullmerket til oppdrettsrekene. Under navnet scampi! Nesten litt søtt! Men blodig alvorlig. slik kan ikke et statlig tilsyn opptre!!
Hvem står så bak merket? «Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark har valgt Nøkkelhullet som symbol på sunnere matvarer.» På den danske nettsiden om Nøglehullet finnes ikke ordet scampi. Og det har sin enkle forklaring; Danmark er verdens største produsent og eksportør av norsk sjøkreps. Under navnet SCAMPI. De vet selvfølgelig at scampi er deres kjære jomfruhummer, eller norsk sjøkreps som vi sier i Norge, Nephrops NORVEGICUS.
Nei matsvindel er ikke matsvindel i Norge. Der gjør man som man vil, med statens velsignelse. Lenge leve kunnskapsløsheten og unfallenheten! De bringer mat-Norge videre!?
Det usaltede smøret er blandet med urtene, og smurt utover scampihalene. Så er det en tur i ovnen eller grillen, og når smøret er smeltet er sjøkrepshalene ferdige.
Scampi tails med urtesmør
Ingredienser: 4 sjøkreps til hver (sjøkrepshaler) litt dill, estragon og italiensk persille usaltet smør noen sitronbåter Slik gjør du:
Vri sjøkrepshalene forsiktig fra hodet/kroppen, det du vrir av bruker du til en god kraft. Klipp forsiktig opp skallet mellom ryggskallet som på bildet ovenfor. Snitt og brett ut halene som på bildet lenger opp. Følg så oppskriften under bildene. BUON APETITTO!
De vet egentlig ikke hva de går glipp av, de som ikke har spist lysing. Vi spiser den, når den er å få tak i. For merluccius merluccius, eller lysing som den heter hos oss, er en deilig fisk med fast og fint smakfullt kjøtt. Av og til, eller gjerne ofte for den del, går det an å kose seg med noe annet enn laks, ørret, torsk, makrell eller sei. For det er stort sett disse fiskeslagene som ligger i de mangelfulle fiskediskene i Norge. Og når ingen er interessert i å oppdatere oss på det som finnes i havet, da får vi lete selv. Mase og spørre til noen tør å ta inn noe annet enn de få fiskeslagene i en gjennomsnittlig norsk fiskedisk.
Og slik ser merluccius merluccius, eller lysing ut. En nydelig fisk, som livnærer seg på fisk, reker og krill. Foto: fishreg.jrc.ec.europa.eu
Lysing (merluccius merluccius) Eng; Hake, Ty; Seehecht, Fr; Merlu commun, It; Nasello, Sp; Merluza. Mest populær er denne deilige fisken i Spania, Frankrike og Italia. Så hvorfor ligger den ikke i disken oftere? Men det er vel som med mye annet i milliardkronerfiskenasjonen Norge. Vi eksporterer den? «Nordmenn liker den sikkert ikke».
En fin filet med skinnsiden opp. Vi kunne selv velge om vi ville ha den hel, i skiver, eller filetert. Vi valgte det siste.Flotte lysingfileter, lette å tilberede, Vi dampet dem uten dikkedarier, og serverte dem med et deilig tilbehør av squash fra hagen og sopp fra skogen. Det er jo sopptid!Først delte vi dem i to, til 4 fine stykker. så i dampkjelen bare overstrødd litt kvernet salt og pepper. Og så damping til kjøttet har fått en fin, hvit farge. Ikke lenger enn det!Ferdig! De har ikke minket særlig mye i størrerlse, litt vann trekkes selvfølgelig ut. Men saftige og god ble disse «edelfiskstykkene».I en stekepanne for seg, ble løk og to slag squash stekt; den vanlige avlange grønne, og den gule runde. Litt salt og pepper, og de er klare for bordet.
Lysing med steinsopp, kantarell og squash
Ingredienser: 4 fine filetstykker av lysing steinsopp og kantarell, alternativt sjampinjong squash og løk jomfruolje til steking salt og pepper Slik gjør du:
Damp fiskefiletene til kjøttet har fått en fin hvit farge. Salte og pepre litt før du setter igang. Stek soppen i jomfruolivenolje. Steinsoppen blir sprø og god dersom du steker den lenge nok, men ikke brun den for hardt.
I en annen stekepanne steker du squash og løk, kryddre med salt og pepper, og gjerne litt revet muskat.
Legg opp som på bildet, og server med råskrelte kokte poteter. Drypp litt av din fineste olivenolje over fisken. Vel bekomme!
Og her er den, vil ikke kalle den synderen, nei tvertimot. Helt hvit da jeg fant den, så jeg ventet til den var rosalilla. Da slapp jeg å skrelle den.
Dette er naturstridig! For noen dager siden, dvs 3. September 2016 skulle jeg luke i et bed hvor vi har ramsløk og et par planter asparges, og hva dukker opp under noen forvokste markjordbærplanters blader? EN asparges. Aspargessesongen gikk ut til St. Hans, så dette måtte vi jo feire. Derfor laget jeg en enkel rett med økologiske kyllinglår fra Holte gård, purrestuing, og EN asparges. For en sommer hva vekst angår. Det er nok en stund til vi får en slik grøde igjen.
Og her har den nettopp kommet opp av bakken, solen har fått slippe til litt, og den er iferd med å få sin lillarosa farge, før den går over til mørkegrønt. Ved siden av en bror eller søster som kom opp i juni/juli. Disse aspargesplantene står i halvskygge, så de er alltid litt senere, men aldri så sent som dette. Dt lar seg nesten ikke gjøre!
Og her er urtene til de økologiske kyllinglårene; en kvist salvie fra en italiensk plante innkjøpt iår, så en kvist fransk estragon, og til slutt en kvist salvie fra planten som har klart seg i hagen en 8-10 år. De gir alle tre en deilig smak til retten, og salvie bladene blir sprø som bacon dersom jeg er heldig.
De to lårene er krydret med salt og pepper, løkpulver, all spice, fersk hvitløk i skiver, og et par sitronbåter. Italiensk persille og finhakket estragon, begge fra hagen, er drysset over. Under ligger jomfruolje, og rundt San Marzano plommetomater fra drivhuset.
Alt er satt i 180 graders stekeovn, og salviebladene er lagt i oljen rundt kyllingen. De skal stekes med, men her må en passe på; de må ikke stekes for hardt, da blir de ikke sprø, de blir helt sorte!
Det gikk bra, alt er så og si perfekt. Salviebladene blir sprø med en gang du tar de ut av oljen, og oljen blir en fin «saus» over potetene.
Purreløken er skåret i ringer, og får koke til de synker godt sammen.
Hell av litt av kraften, og sil av purreløken. Ha den så over i en kjele.
Godt med sjalottløk og hvitløk i skiver eller båter, litt salt og pepper, og revet muskatnøtt. Og en sitronbåt. Og så kokes dette inn noen minutter.
Ha i creme fraiche, bland godt og kok videre til det tykner. Jevne gjerne med litt maizena utrørt i litt kaldt vann, eller ferdigmaizena; Redning som danskene kaller den.
Tilsutt har du i en god ss smør, men nå skal det ikke koke mer, bare rør inn smøret.
Økologisk kyllinglår med EN asparges
Ingredienser: 1 kyllinglår til hver tomater salvie, estragon og italiensk persille asparges 1 stor purreløk creme fraiche smør sjalottløk og hvitløk Slik gjør du:
Krydre kyllinglårene, og gjør som i det første bildet med kyllinglårene. Sett i stekeovn ved ca 180 grader. Stek ca en halvtime, og følg med underveis. Stikk gjerne med en stoppenål for å se om det siver ut klar væske. Da er de ferdige. Kok aspargesen til fargen skifter til mørkegrønn. Ikke skrell dem, skjær eller brekk bare av det nederste træne.
Lag purrestuingen som forklart i teksten under bildene. Buon Apetitto!
Den søte, litt bitre smaken en gele eller et syltetøy av rognebær og epler eller pærer gir, løfter haresteken, reinsdyrgryten eller rypefiletene til nye høyder. De har et rikt innhold av C-vitaminer, og inneholder også provitamin A. Som gele, syltetøy, vin eller likør og snaps smaker de himmelsk. (Oppskrift nederst).
Rogn, eller Sorbus Aucuparia hører til roseslekten rosaceae. Den har lang tradisjon i den nordiske folketroen, og i en amulettpose helt tilbake fra bronsealderen er det funnet rognekvister sammen med forskjellige andre tryllemidler. Guden Tor, som engang skal ha stått ute i en elv som begynte å stige, reddet seg ved hjelp av en rognekvist.
Ikke i hagen, men rett på utsiden av dette husets gjerde sto det fine rognebærtreet. Borte i dag, men overalt finner man trær som dette. Bare man leter litt.
Unn deg gleden ved å kunne kose seg med denne kanskje for mange nye smaksrikdommen. Du finner ikke noe mer spennende enn dette bitre, sursøte tilbehøret til de kraftige vilt og kjøttrettene, eller til den sprøstekte småørretten.
En smak som kan gi deg et slags pirrende hat eller kjærlighetsforhold. Men, som med mye annet, enten liker du det, eller så liker du det ikke.
Rognebærsyltetøy
Denne oppskriften har basis i en oppskrift fra Henriette Schønberg Erkensstore kokebok fra 1914.
Ingredienser: 1 kg. rognebær
1/2 kg. pærer
1 kg. sukker
2 dl. edikk
2 dl. vann
1/2 sitron i skiver 1 vaniljestang Slik gjør du:
Bærene vaskes og legges i vann i 2-3 timer, bytt vann et par ganger. Settes over i kokende vann og koker i 3 minutter. Siles derefter i dørslag. Kok inn sukker, eddik, vann, sitronskiver og vaniljestang i 20 minutter. Tilsett bærene, kok opp og skum. De skrelte og i skiver oppdelte pærene tilsettes. Kok syltetøyet til det er mørt og pærebitene nesten gjennomsiktige. Ta ut og kast sitronskivene og vaniljestangen. Tilsett gjerne 1 dl. cognac tilslutt. Det både setter smak og konserverer. (Alkoholen fordunster i løpet av noen sekunder.) Serveres til vilt, kjøttkaker, lammestek.
Rognebærlikør og snaps Fyll et liters glass 2/3 opp med renskede rognebær. Ha i saften fra en 1/2 appelsin. Hell på sukker til jevnt med bærene. Fyll opp glasset med 45% sprit, eller vodka. La stå i 2-3 uker og sil. Snu på glasset med jevne mellomrom. Ha på flaske.
Til snapseessens heller du litersglasset halvfullt med bær og fyller opp med sprit eller vodka. La stå i 3 uker, sil og bruk essensen som snaps i forholdet 1 del essens til 4 deler sprit 38% (vodka).
Høsten er her, og med den følger selvfølgelig fårikål. Nå er det bare noen dager til fårikålens dag også. Men det er alltid lov å jukse når det gjelder fårikål. Èn for my kan det aldri bli. Denne rustikke retten MÅ ikke bare serveres rustikk, det går fint an å ha en litt forfinet festmiddag også. Bytte ut øl og snaps med vin for eksempel. Eller kjøre alkoholfritt. Og hvorfor ikke Gulløye istedenfor mandelpoteter. Alt går an!
Du trenger ikke så mange ingredienser til denne deilige høstretten; fåre- eller lammekjøtt, hodekål, mel, salt og godt med pepper. Og litt vann.Noen liker kålen skåret i store biter, og det er absolutt godt. Og noen liker å koke den til kålen blir brun, og gjerne svir seg litt i bunnen. Stekt kål er jo også godt!Andre liker den skåret i litt mindre biter, med masse pepperkorn. Og noen liker å spise litt av pepperkornene. Hver sin smak, vi gjør hva vi liker.Ferske, fine Gulløyepoteter er en flott erstatning for mandel- eller Ringerikspoteter. Alt trenger jo ikke være likt, hver gang!
Fårikål med Gulløyepoteter og Cremant
Vi har gjort litt stas på det; servert på hvite tallerkener, med Gulløyepoteter, og Cremant de Bourgougne servert i tilårskomne champagneglass. En hvit musserende laget på «sorte» druer; Blanc de noir. Frisk, sprudlende og god.
Ingredienser: fåre eller lammekjøtt til 4 1 stor hodekål salt hele pepperkorn litt mel litt kokende vann Slik gjør du:
Del opp kålen i passe biter, etter egen smak. Smør en kjele med godt smør, legg i kjøtt lagvis med kålen, og strø litt salt og mel imellom lagene. Dersom du bruker hel pepper strør du ut pepperkorn i lagene. Bruker du pepperbeholderen med hull, legger du den i midten av lagene. Tilslutt heller du i vannet, koker opp og lar kjelen småkoke, jo lenger jo bedre. Det må synke godt sammen, og gjerne brune seg litt i bunnen, det gir ekstra god smak.
Vi bruker pepperkorn direkte, og selv tygger jeg noen av dem. Men pepperbeholderen er også helt grei. Server dine favorittpoteter til retten. Gulløye er deilig!
Og som skrevet: Fårikål kan også serveres veldig rustikt; med øl og snaps, og i terracotta. VELBEKOMME
”En aristokrat i fugleverdenen” sier noen. Men hva er egentlig vaktler for noen fugler? Navnet kommer fra det flamske ordet quakele. Denne minste hønsefuglen vår hører til i fasanfamilien, og har et lyst, mørt og deilig kjøtt med en mild smak. Trekkfugl i vill tilstand, og rødlistet i Norge. Derfor er oppdrettsfuglene på rundt 200 grams slaktevekt vårt eneste alternativ.
De små, fine fuglene er delt nesten igjennom, og brettet ut med brystsiden opp. Til stekingen hører både salvie og hvitvin.
Mange utenlandske kjøkkensjefers bibel, den franske boken Larousse, har hele 44 oppskrifter med vaktler. Fugler som har vært populære i uminnelge tider. Og enkle å tilberede. Vi har brukt la Zia, tantens oppskrift som jeg filmet i 1989. I den lille leiligheten hun bodde i, i toppetasjen hos far og hans italienske kone Nella. Hun nærmet seg de 90 da hun tilberedte vaktlene for oss.
I denne retten brukes det bare smør, som man gjør i Lombardiet. Ikke så mye olje som brukes der. Her er vaktlene lagt i pannen med smør og salvie. Og saltet litt.
Og i den lille landsbyen Marzio i Lombardiet bodde den gamle tanten til fars italienske kone. Marxella het hun. Joda, opppkalt etter Karl Marx. Hun kokkelert for prinser og vanlige fra hun var 13 år gammel, og elsket det. Akkurat nå steker hun 16 vaktler.
Vin må til underveis. Pannen må ikke gå tørr, og fuglene må snus hele tiden. Særlig må brystsiden få væske slik at brystene ikke tørker inn. Og akkurat det var la Zia ekspert på.
Her er våre fire vaktler lagt i pannen, to opp og to ned for bildets del. Og så er det å helle på hvitvin. Men aldri så mye at den ikke får koke inn og bli en deilig saus. Det er viktig, for sausen er kanskje noe av det beste for mange.
Vi brunet vaktlene godt før de gikk inn i stekeovnen en halvtimes tid. Vinen er kokt inn, og vaktlene er nesten ferdigstekte.
Potetrullade med skinke
Fine Gulløyepoteter er akkurat skrellet og kokt. Så er det å sette igang med purèen, eller stappen, som skal brukes i rulladen.
Og her er ingrediensen klare: poteter, eggeplomme, revet muskatnøtt, litt mel, skinke, og godt med smør.
Bruk en potet eller spätzlepresse og press ut de kokte potetene. Da går den videre blandingen av råvarene som en lek. Har du ikke det; prøv med et dørslag med litt store hull. Press ved hjelp av en treskje for eksempel.
Legg skinkeskivene, seks stykker, ved siden av og over hverandre som på bildet slik at de overlapper hverandre, på et tilklippet matpapir. Så legger du på den ferdigblannede potetmassen.
Rulladen er rullet sammen, og skal nå ligge en times tid i kjøleskapet mens vaktlene stekes. Rulladen er klar, matpapiret er tatt av. Så skal den skjæres i passe skiver.
Rulladeskivene er vendt i mel, og klare for stekepanne. De skal stekes i smør.
Og slik stekes de pent brune på begge sider, i godt smør som vi sier. Meierismør selvfølgelig.
Ingredienser: 500 gr poteter 7 ss smør
hvitvin 1 stor eller 2 små eggeplommer 3 ss revet parmesan kvernet salt og pepper 1/2 ts revet muskatnøtt 6 skiver kokt skinke 3 ss mel Slik gjør du:
Følg skritt for skritt oppskriften etter at du har blandet ingrediensene til rulladen godt. Begynn med dette. Husk at rulladen skal ligge en time i kjøleskapet mens du steker vaktlene! Melet skal skivene snus i, og av smøret skal du bruke 2 ss i blandingen, de siste fem skal du steke skivene i. Helst ved å steke i omganger med en ss til hver omgang.
Vaktlene bruner du først, og så i ovnen, steketid med bruning først; 1 time. Pass som sagt på at brystene får ligge med brystsiden ned, de skal ikke bli for tørre.
Og slik ble denne deilige vaktelretten; servert med et godt glass hvitvin. På tallerkene er potetskivene lagt opp med et par salvieblader og stekte ferske hvitløkkløfter. BUON APETITTO!
Dette er, eller var, ICAs versjon av kongereke. Sertifiserte villfangete reker fra Stillehavet. Men ICA måtte jo, akkurat som GB is, Liedl og flere rømme landet, og de kjedene som er igjen vet ikke hva scampi er.
I Masterchef for noen dager siden var en av oppgavene å tilberede kongereker. Og den oppgaven fikk bla annet Jonas Bastian Eilertsen, en av deltakerne. I åpningssekvensen sa han det slik: «Jeg skal lage tigerreke med asiatisk touch.» TIGERREKE? Joda, tigerreke er navnet på selve reken; kongereke eller kjempereke er begge den samme tigerreken, men de to navnene går mer på størrelsen. Vel og bra. Det som IKKE er bra, er at den profilerte franske kjøkkensjefen som er med å lede programmet, plutselig kalte reken for SCAMPI. Han har kanskje nok med å holde styr på sin egen langoustine, som er det franske navnet på scampi. For slik er det blitt i matsvindelens Norge!
Dette er BLACK TIGER RAW SHRIMP, eller sort rå tigerreke. Som det står på norsk: Hele rå reker. Men disse ser du ikke i norske butikker, for i Norge har vi ikke tigerreker. Bare scampi. Og det spiller ingen rolle om det heter tigerreke, kongereke eller kjempereke i resten av verden; for i Norge er alt scampi. Dvs ikke for matinteresserte med normal matkunnskap. De vet at scampi er NORSK SJØKREPS.
Dette er også tigerreker, eller Gambas Tigres på fransk, et land som har greie på mat. I motsetning til norsk kjøkkensjefer, matkjeder, restaurantanmeldere og Mattilsynet. I Norge; scampiens hjemland! Nephrops Norvegicus. Dritflaut!!
Og tigerreker er også disse små rakkerne. Så tigerreker er TIGERREKER, KONGEREKER og KJEMPEREKER, altså akkurat samme reken i forskjellige størrelser; nemlig TIGERREKER!
Og SCAMPI er Norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus)
Til venstre under scampi kan du selv lese de påbudte navnene på norsk sjøkreps i Storbrittania, til høyre det latinske. Og under shrimps de påbudte navnene på tigerreker og kongereker. De latinske til høyre.
Amatørene og de maglade vet at scampi IKKE er en reke. OG JONAS VISTE OSS DET! Det står det respekt av; ingen har hittil turt å kalle tigerreker for tigerreker!
Informasjonen over er fra de britiske fiskemerkebestemmelsene; Fish Labelling Regulations. Som «sjømatnasjonen» Norge også burde implementere.
Og for de som enda tviler
Dette er fra en av plakatene til Scandinavian Fishing Year Book. De leverer en rekke plakater (posters), bøker, illustrasjoner osv. om sjømat. De er av næringen utenfor Norge anerkjent som den beste kilde til sjømatinfo som finnes. Plakaten over heter; FISH AND SHELLFISH.
Og denne plakaten heter noe så enkelt som NORSKEKYSTEN. Men hysj!, ikke si det til matkjedene, restaurantanmelderne, kokkebransjen og Mattilsynet. La det være vår lille hemmelighet. Som det har vært i årevis.
Leser du litt forakt mellom linjene? Det er helt riktig, jeg har ikke annet enn forakt overfor denne måten å behandle verdens kanskje beste skalldyr på. Den NORSKE sjøkrepsen!
Skam dere, pengegriske og feiginger. For hele hensikten deres er å ta ut mer fortjeneste ved å spekulere i en bedre råvares pris, ry og renommè. Og dere andre (kokker, restaurantanmeldere og Mattilsynet) er for feige til å gjøre noe. Ganske norsk!
Og her en liten oppskrift på:
Sepiablekksprut og vilreker (til 2 personer)
Ingredienser: 6 villreker eller sertifiserte tigerreker 16 fryste små sepiablekkspruter 16 små asparges (eller fire store) 16 kirsebærtomater 150 gram risottoris jomfruolje
salt og pepper
Slik gjør du:
Vri halen fra hodet på villrekene. Ha hodene i en kjele sammen med tinevannet fra blekksprutene og en oppdelt sjalottløk. Fyll på vann så det dekker, og la småkoke et kvarters tid. Sil av og bland i stekeoljen fra både rekene og blekksprutene. Kok inn litt.
Stek blekksprutene 3-4 min i jomfruolje med litt salt og pepper, og rekene på samme måten. Tomatene kan gjerne legges med og steke litt videre etter at du har tatt ut reker og blekkspruter.
Aspargesen brekker du av nederst, og koker til de er blitt mørkegrønne, dvs et par minutter. Kok risottoen etter anvisning på pakken, i den varme kraften og oppvarmet vann. Krydre. Legg gjerne opp som på bildet over. GOD APPETITT!